Kicsit biblikusan hangzik mégis inkább praktikus, sőt, zseniális az amerikai kutatónő találmánya, a víztisztítő könyv!

A pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem kutatója, Teri Dankovich évek óta dolgozik szennyezett ivóvíz megtisztítására irányuló technológiák kifejlesztésén, kutatásai szerint ugyanis ebben a pillanatban pont 663 millió embernek nincs hozzáférése tiszta ivóvízhez a bolygón. Végül olyat mutatott a világnak, ami megoldást jelenthet nagy tömegek, országok sőt kontinensek számára. 

vizsprint

A Drinkable Book avagy az iható könyv borítója

Dankovich és kollégáinak sikerült olyan, kézzel készített papírlapokat gyártani melyek ezüst, illetve réz nanorészecskéket tartalmaznak, ezek pedig végeznek a baktériumokkal, amikor a víz keresztülfolyik a szűrővé alakított papíron. Teszteket indítottak, ezek során a helyiek maguk használták a szűrőket, melyeket - papírlap-formájuk révén - "könyvbe szedtek", így ismerősnek hatottak és könnyen használhatóak voltak bárki számára.

"Mindössze annyit kell tenni, hogy kitépünk egy lapot, belehelyezzük egy sima szűrőtartóba és beleöntjük a folyókból, patakokból, kutakból és egyéb forrásokból származó vizet, és már jön is a tiszta víz - és az elpusztult baktériumok" - idézte a szakembert a BBC.

nem hiszed, utánajársz:

https://www.youtube.com/watch?v=UwW-UW65iHs

Az elmúlt két évben végzett tereptesztek eredményei szerint egyetlen papírlap akár száz liter víz megtisztítására is elegendő. Eszerint egyetlen könyv négy éven át biztosíthatja egy ember ivóvízellátását.

vizsprint

Más kutatók is ígéretesnek tartják az eredményeket, ugyanakkor rámutattak: egyelőre nem tudni, hogy a baktériumokon kívül a speciálisan kezelt papír más mikroorganizmusokat is képes-e eltávolítani. Továbbá felmerült egy kérdés, ami sokakat nem hagy nyugodni:

mégis honnan a pics@ból szereznek vizet ott, ahol évezredek óta nincs?!? 

De ezt persze csak az igazán fekete lelkű, tudományos haladást elutasító, gonosz népek merik hangosan megkérdezni és azok is csak egymástól.